آموزشی

انواع تراش سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی

انواع-تراش-سنگ

قابل ذکر است که در مجموعه یاقوت کویر دوره آموزش تراش دامله و فست به صورت حضوری و با مدرک نهایی فنی و حرفه ای دایر میباشد.

سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی که در طبیعت به صورت خام و نامنظم یافت میشوند برای استفاده در گوشواره، دستبند، آویز، گردنبند و ….باید تراش داده شوند تا به شکل و اندازه مورد نیاز تبدیل شوند. این تراش‌ها به صورتی انجام می‌شود که هم سطح بیرونی سنگ زیباتر دیده شود و هم نور با رد شدن از آن، زمانی که به چشم ما می‌رسد، درخشندگی سنگ را به رخ بکشد.

برای سنگ تراشی انواع و اقسام روش ها وجود دارد که در این مطلب سعی بر ارائه درست آنها داریم.

1- تراش کابوشن دامله یا (cabochon) :

یکی از قدیمی‌ترین روش‌هایی که منبع الهام آن طبیعت بوده تراش دامله و یا گنبدی است. در این روش یک سمت سنگ به‌صورت صاف و سمت دیگر آن به‌صورت محدب (گنبدی شکل) و صیقلی تراش داده می‌شود.

تراشی است بصورت نیمکره ﻛﻪ ﺑﺎ ﻗﺎﻋده ﻫﺎی داﻳره و ﻳﺎ بیضی انجام ﻣﻲ ﺷود و بیشترین ﻛﺎرﺑرد را در نگین انگشتر دارد ﻛﻪ در اﻳران بیشتر درﻣورد ﮔوﻫرﻫﺎی عقیق و فیروزه ﺑﻜﺎر ﺑرده می ﺷود.

2– تراش تخت (Table cut) :

تراشی است که به صورت مسطح با ضخامتی بین 1 تا 3 میلیمتر در شکلهای مختلف دایره و بیضی و انواع چند ضلعی مثل مربع و مستطیل و … انجام می شود و کاربرد آن در انواع زیورآلات است و بیشترین مصرف آن از سنگ انیکس یا عقیق سیاه می باشد.

3- تراش فست (Faceting) :

تراش فست یا جواهرسازی، ادغام شگفت انگیزی از مهندسی و هنر است. از طریق یک فرآیند مکانیکی از تراش فست (زاویه دار). روی قطعه ای از بلور، گوهرهای شگفت انگیزی ایجاد می شوند.

برای تنظیم فست یا همان سطوح باید از سه عنصر اساسی پیروی نماییم:

  • زاویه تراش فست
  • چرخش جواهر
  • عمق ایجاد تراش

این سه عنصر اساسی کاملا مشخص میکند. که یک جواهر چگونه برش میخورد، و چگونه میتواند درخشان و پر تلالو شود. اینکه چگونه تنظیمات را انجام دهیم، از دستگاهی به دستگاه دیگر کمی متفاوت است. با این حال، تمام دستگاه ها طبق اصول مشابه عمل می کنند.

4- تراش فانتزی (Fancy cut) :

تراش فانتزی تراشی است برگرفته شده از طرحهایی آشنای عموم مانند اشک، قلب، ماه، ستاره، خورشید و … که به شکلهای دفرمه و سلیقه ای هر هنرمند تراشنده انجام می شود و بیشترین مصرف آن به صورت گردنبند و گاه گوشواره مورد استفاده قرار می گیر.

5- تراش هنری:

تراش هنری شامل طرحهای پیچیده و پرکار می باشد که شامل گل ها و تندیس ها می شود و هنر تراشنده با اقتباس از طبیعت و یا طراحی نوین خود به شیوه های ابداعی در به کارگیری ابزار آلات در فرم های تراش آثار خود به وجود می آورد.

تراش هنری

انواع تراش فست:

  • تراش برلیان (Brilliant Cut):

الماس تراش برلیان

امروزه معروف‌ترین و پرکاربردترین تراش سنگ‌های قیمتی بخصوص الماس، تراش برلیان گرد است و آن به دلیل زیبایی و درخشش بیش از حد آن می‌باشد. در این تراش، صفحه‌هایی به شکل لوزی و مثلث رو سنگ ایجاد می‌شود و از قسمت بالایی (Table) به سمت کمربند (Girdle) و سپس پایین سنگ (Culet) ادامه می‌یابد.
  • تراش بریولت (Briolette Cut):

تراش-برایولت

یکی از قدیمی‌ترین تراش سنگ‌های قیمتی تراش بریولت است که از انواع آن می‌توان به تراش گلابی (Pear)، اشکی (Tear) و یا قطره‌ای (Drop)‌ نام برد. این نوع تراش در حدود ۸۰۰ سال پیش در هند شکل گرفت و پس از آن با ورود به فرانسه در بین طبقه بالای جامعه محبوب شد.سنگ‌های با این تراش به دلیل تعداد صفحات (فست) زیاد روی آن، بسیار درخشنده هستند اما به دلیل تعداد زیاد صفحه روی سنگ، این تراش بسیار دشوار و پرهزینه است.
  • تراش کوسن یا بالشتی (Cushion Cut):

تراش کوسنی یا بالشی

این نوع تراش در تراش سنگ‌های قیمتی به دلیل شباهت به کوسن یا بالشت به این نام خوانده می‌شود. سطح بالایی (Crown) همانند تراش شطرنجی به شکل مربع، مثلث یا مستطیل با گوشه خمیده است و با صفحات زیاد تراش می‌خورد. این نوع تراش به دلیل ظاهر زیبا و رمانتیک بسیار محبوب است و برای هدایای بسیار خاص استفاده می‌شود. اما شفافیت و درخشندگی تراش برلیان را ندارد.
  • تراش مارکیز (Marquise Cut)‌:

تراش مارکیز یا قایقی

تراش مارکیز یا قایقی (Avette) در فرانسه شبیه بیضی با گوشه‌های تیز است به همین دلیل به هنگام تراش، کمترین اتلاف سنگ را داراست و یا به عبارتی بیشترین قیراط سنگ تراش‌خورده از سنگ خام (راف) به دست می‌آید. این نوع تراش در فرانسه و در دربار سلطنتی معمول شد و نشانگر طبقه اشراف بود. قطعات بزرگ سنگ با این تراش برای انگشتر بسیار مناسب است زیرا انگشت را کشیده‌تر نشان می‌دهد.
  • تراش گل سرخ (Rose Cut):

تراش گل سرخ یا رزکات

این نوع تراش یکی از بهترین و پرکاربردترین تراش سنگ‌ها می‌باشد و دلیل آن ظرافت و برازندگی سنگ‌هایی است که تراش گل سرخ را دارد. در بالای سنگ (Crown) یک صفحه بزرگ (Table) هشت ضلعی وجود دارد و هر چه صفحات به سمت کنار می‌آیند از تعداد اضلاع آن کاسته می‌شود تا اینکه به صفحات مثلثی تبدیل می‌شوند. از بالا سنگ به صورت گرد یا بیضی دیده می‌شود.
  • تراش باریونی (Barrion Cut):

تراش باریونی

این نوع تراش سنگ‌های قیمتی از جمله تراش‌های ترکیبی است که در آن چند سنگ (Pavilion) به صورت گرد و یا همانند برش برلیان و قسمت تاج (Crown) به صورت پلکانی تراش داده می‌شود. شکل کلی سنگ می‌تواند به صورت مربع، مستطیل یا مثلث باشد. این تراش معمولا نسبت به تراش‌های دیگر عمیق‌ تر به نظر می‌رسد و در صورتی که از بالا به سنگ نگاه کنیم تصویری شبیه به یک صلیب در آن می بینیم. چنین ویژگی‌هایی به طراحان این امکان را می‌دهد که به جلوه‌های بصری ایجاد شده بر اثر پخش نور در سنگ تمرکز بیشتری داشته باشند. گاهی اوقات در سنگ پدیده چشمه نوری (Foundation of Light) دیده می‌شود.

  • تراش باگت (Baguette Cut):

تراش باگت

این نوع تراش به صورت مستطیل کشیده و پلکانی می‌باشد و نام آن از نان باگت فرانسوی گرفته شده است. تراش باگت طراحی‌هایی که برگرفته از سبک‌های دکوراتیو نظیر آرت‌دکو (Art Deco) فرانسوی بسیار کاربرد دارد و امروزه پس از حدود ۱۰۰ سال مجددا مورد توجه قرار گرفته است.

  • تراش پرنسس (Princess Cut):

تراش پرنسس

در تراش پرنس شکل سنگ به صورت مربع خواهد بود و تفاوت آن با تراش کوسنی این است که اضلاع سنگ کاملا صاف و مستطیلی است و گوشه‌های سنگ در آن کاملا صاف و نوک تیز است. به همین دلیل در این نوع تراش نیز دورریز سنگ بسیار کم است. در تراش پرنس همانند برلیان حداکثر بازتاب نور را شاهد هستیم و سنگ درخشندگی خاصی را جلوه می‌نماید. به همین دلیل بسیار مناسب حلقه‌های ازدواج و نامزدی است.
  • تراش فروزان (Radiant Cut):

تراش فروزان یا رادیانت

در سال ۱۹۷۰ یکی از بهترین هنرمندان سنگ‌تراش به نام گرسباد این تراش را ابداع کرد. در تراش فروزان، شکل کل سنگ به صورت هشت ضلعی است که در آن بین ۶۸ تا ۷۲ صفحه روی سنگ به وجود می آید که درخشش خاصی در سنگ به وجود می‌آورد.

  • تراش اسچر (Asscher Cut):

تراش اسچر

این تراش‌ها عمدتا مربع یا مثلث هستند اما با نگاه به سنگ از بالا به نظر هشت ضلعی یا شش ضلعی هستند. به همین دلیل این برش از برش پلکانی براق تر است.

  • تراش قلب (Heart Cut):

تراش قلبی

یکی از زیباترین تراش سنگ‌های قیمتی است که معمولا به نشانه عشق استفاده می‌شود. تراش صفحات روی آن شبیه برلیان است و باید به هنگام خرید سنگ‌هایی با این برش به کیفیت و تقارن سنگ بسیار توجه کرد.

  • برش بیضی (Oval Cut):

تراش بیضی یا اوال

این برش از زیر مجموعه‌های برش برلیان است که در آن شکل سنگ به صورت بیضی تراش داده می‌شود در سال‌های اخیر بسیار در انگشترهای نامزدی و ازدواج مورد توجه بوده چرا که انگشتان را بلندتر و باریک‌تر جلوه می‌دهد.

  • برش اشکی (Pear Cut):

تراش اشکی

از دیگر مجموعه‌های برش برلیان است که شکل سنگ در آن ترکیبی از گرد و مارکیز می‌باشد. منحنی‌های کناره سنگ باید کاملا قوس‌دار و بدون لبه‌های تیز باشد.

تجهیزات تراش سنگ

حال که با دسته بندی تراش ها آشنا شدیم باید بدانیم برای انجام تراش بر روی سنگ به چه ابزاری نیازمندیم. ابزار و تجهیزات لازم برای گوهرتراشی شامل موارد ذیل است:

  • دستگاه برش سنگ
  • تیغ برش
  • دستگاه پرداخت
  • دستگاه سنباده
  • دستگاه فرز
  • دستگاه تراش الماسه(فست)
  • گوشی و عینک جهت رعایت نکات ایمنی
  • مته الماسه برای ایجاد طرح بر روی سنگ قیمت

دیدگاهتان را بنویسید