حتی اگر تا به حال یاقوت را از نزدیک ندیده باشید، حتماً بارها از دوران کودکی نامش را در وصف دانههای انار شنیدهاید. اما اینبار در این مقاله از درنیکا جم به سراغ نوع دیگری از سنگ ارزشمند یاقوت یعنی یاقوت کبود رفتهایم. یاقوت کبود، که به عنوان روبی یا یاقوت قرمز معروف است، یکی از سنگهای قیمتی معتبر است که مورد استفاده در صنعت جواهرسازی قرار میگیرد. این سنگ، پس از الماس، دومین سنگ سخت در جهان است که مقاومت زیاد آن باعث شده تا بسیاری از طراحان جواهرات از آن استفاده کنند.
یاقوت کبود از خانواده کوراندوم است که از کانیهای سنگهای آذرین محسوب میشود. این سنگ از گونه آلومین (اکسید آلومینیوم) به دست میآید و ممکن است دارای مقدار کمی ناخالصی از عنصرهایی مانند تیتانیوم، مس، منگنز، کروم و آهن باشد.
حضور یاقوت کبود در طراحی جواهرات باعث افزایش قیمت و ارزش مادی آنها میشود و به آنها زیبایی و جذابیتی خاص میبخشد.
نحوه تشکیل:
یاقوت کبود در زیر سطح زمین در طی میلیونها سال تشکیل میشود. این سنگها نتیجهی فرآیندهای متعددی هستند که شامل دما و فشار بالا میشود. در شرایط ایدهآل برای این فرآیندها، یاقوت کبود شکل میگیرد.
زمانی که ماگمای مایع در اعماق زمین خنک میشود، به مواد معدنی اجازه میدهد که متبلور شوند. بهترین و خالصترین اشکال کوراندوم، که به نام یاقوت کبود نیز شناخته میشود، همین مواد معدنی هستند که طی این فرآیند که میلیونها سال طول میکشد، تبلور مجدد مییابند.
یاقوت کبود، اگرچه ماده معدنی است، اما با الماس تفاوت دارد. الماس و یاقوت کبود هر دو از مواد معدنی هستند، اما دارای خصوصیات مختلفی هستند.
تاریخچه یاقوت کبود:
یاقوت کبود هزاران سال پیش کشف شد. قدمت آنها به اولین معبد، 957 قبل از میلاد باز می گردد، زیرا یاقوت کبود یکی از دوازده سنگ قیمتی مورد استفاده در سینه بند کاهن اعظم بود. معلوم نیست اولین کسی که یاقوت کبود را کشف کرد که بوده است.
معادن:
معادن مهم یاقوت کبود در كشورهای استرالیا ، سریلانكا ، تایلند ، برمه ، كامبوج ، كشمیر , كنیا ، تانزانیا ، افغانستان و ماداگاسكار قرار دارد. دو معدن مهم در تایلند كه شهرت جهانی دارند عبارت اند از :
معدن چانتابوری CHANTABURI و كانجانبوری ،كه چانتابوری محل عمده معاملات سنگ یاقوت در دنیا میباشد.
امروزه تایلند از مشهورترین مراكز مهم تراش سنگ یاقوت و دیگر انواع سنگ های جواهری است و در حال حاضر یكی از كشورهای عمدهِ صادر كننده در این زمینه به حساب می آید. علاوه بر این از گذشته، معادن یاقوت كبود كشمیر در دنیا مشهور بوده است، زیرا سافایرهای استخراجی از این منطقه دارای رنگ و جلای زیبا بوده و مرغوبیت بالایی دارند.
بزرگ ترین و مشهورترین یاقوت کبود ستاره ای تراش داده شده در دنیا عبارتند از:
۱. یاقوت کبود ستاره هند با وزن ۵۳۶ قیراط که در موزه نیویورک می باشد.
۲. یاقوت کبود لوگان باوزن ۴۲۳ قیراط که در جواهرات ملی آمریکا می باشد.
٣. یاقوت کبود ستاره آسیا با وزن ۳۳۰ قیراط که در موزه واشنگتن می باشد.